Tolga Ebren

Tolga Ebren werd geboren op 21 februari 2001 in Eindhoven. Op zesjarige leeftijd is hij begonnen met Muaythai training bij zijn oom Duran Ebren, van Muaythai Academy Duran Gym. Toen hij tien jaar was wilde hij stoppen met Muaythai om wat anders te gaan doen. Hij koos toen voor voetballen.
Na twee jaar van voetbalavontuur wilde Tolga toch weer Muaythai trainen bij zijn oom en niet onverdienstelijk. Hij werd in 2016 Nederlandse kampioen en zodoende plaatste hij zich voor de Nederlandse Muaythai selectie om naar Thailand af te reizen voor het WK 2017 Youth World Championship Muaythai in Bangkok, georganiseerd door IFMA, de grootste Muaythai organisatie ter wereld.

Tolga bij IFMA wedstrijd

Na het Thailand avontuur raakte Tolga geblesseerd aan zijn heup waardoor hij geen Muaythai meer kon trainen. Eind 2018 heeft hij alsnog de trainingen hervat en wilde hij zich weer voorbereiden voor de wereldkampioenschappen in Antalya in 2021. Maar helaas kreeg hij het verschrikkelijke nieuws dat er een kwaadaardige tumor werd geconstateerd bij zijn hersens. Een week later, rond half augustus 2019, kreeg hij ook nog eens een hersenbloeding, waardoor hij acuut moest worden geopereerd in Tilburg. De doctoren gaven te kennen dat Tolga hooguit nog anderhalf jaar te leven had.

Maar Tolga was een vechter en weigerde op te geven. Na een zware operatie en revalidatie stond hij in november weer in de gym te trainen.  De doctoren waren net zo verbaasd als zijn ouders, zijn trainingsmaatje en zijn oom, dat Tolga zo snel herstelde.  Iedereen die om hem gaf zag dat hij niet wilde opgeven en dat gaf iedereen hoop.

Naast zijn liefde voor Muaythai zat Tolga ook op schoolm en wel op VWO 6, het laatste jaar. hij probeerde te herstellen en knokte om weer beter te worden tot hij weer het verschrikkelijke nieuws hoorde in juni 2020, dat de hersentumor was uitgezaaid en hij nog maar twee maanden te leven had. Dat kwam voor iedereen heel hard aan. Het leek alsof de wereld stil stond. Tolga was een lieve, knappe en sociale jongeman die altijd respect had voor anderen. Een ijverige student en een echte doorzetter. Opgeven kwam niet eens in zijn woordenboek voor.

Hij heeft als een leeuw geknokt tegen deze verschrikkelijke ziekte, maar het mocht niet baten. Tolga verloor uiteindelijk de strijd en is op woensdag 15 juli 2020 Overleden.

De leden en het bestuur van Muaythai organisatie Nederland (MON), en in het specifiek zijn oom Duran Ebren, wensen de familie, vrienden en iedereen die Tolga in zijn hart hadden gesloten heel veel sterkte met het heengaan van deze jonge strijder. Tolga was en is een inspiratie voor veel jonge vechters, immers hij kende maar twee regels. Eén: geef nooit op en twee: vergeet regel één nooit.